Engelskakurs för journalister

Engelskakurs för journalister

Det finns en sak som är väldigt bra med att vara journalist, förutom att det är väldigt roligt, och det är alla stipendium man kan söka. Jag har haft turen att få ett par genom åren. Förra året exempelvis, då fick jag tillsammans med 14 andra svenska journalister ett stipendium att läsa språk i London. Språkkursen skulle vara inriktad mot journalism så det lät jättespännande. Alla skulle bo tillsammans i enrum på ett enklare hotell. Däremot var det helt okay, man kan säga att det var en slags blandning mellan hotell och hostel. Frukost ingick men inga andra måltider, däremot fanns det ett kök så att man kunde laga mat själv.

Tufft men kul

Redan första dagen i skolan så körde läraren hårt med oss. Men det var bra för alla var taggade för det. Det handlade om engelska för journalister eller utveckling för studenter som studerar journalistik. Man var tvungen att ha rätt bra koll på engelska sedan innan så det var inte på någon basnivå direkt. Första dagen så fick vi göra två prov, ett praktiskt och ett teoretiskt. Resultaten skulle läraren använda för att se vilken nivå vi var på och för att dela in oss i passande grupper under utbildningen. Fokus låg på kommunikation och ämnen som togs upp var: yttrandefrihet och pressfrihet, att skriva och sända sport, humor och satirisk nyhetsskrivning, förstå vetenskap och teknik i journalistik samt medietrender. Dessutom tränades vi i idiom och grammatik samt byggde upp vårt engelska ordförråd ytterligare.

Vi lärde oss att förstå engelsk grammatik bättre och att våga använda fler ord så att vi sedan skulle kunna skriva lika bra artiklar på engelska. Något vi fick öva vädligt mycket praktiskt var att kommunicera mer effektivt med andra i intervjuer och liknande situationer. VI fick även prova att skriva artiklar samt att sända sport och nyhetssändningar live och i studio. Det var inte så lätt för oss som mest bara skrivit eller fotat innan, men det gick. Vi fick även diskutera olika aktuella problem för journalister globalt och hur teknik och vetenskap påverkar journalistik idag. En stor del av tiden ägnades även åt frågor om etik, jämlikhet och rättvisa som det gäller för journalistik.

Cambridge

Cambridge

Vi hann även med en del studieresor och utflykter, som den till Cambridge. Vi fick utforska de gamla högskolorna och åka båt på floden. Och till skillnad från London är det en stad som du enkelt kan komma runt och det gör den perfekt för att utforska till fots.

En av de saker jag älskade med Cambridge var att man får en sådan känsla av historia och prestige när man går runt på platsen. Jag kan inte föreställa mig hur det skulle ha varit att gå på universitet här för 800 år sedan! Cambridge det näst äldsta universitetet i Storbritannien, efter Oxford, och startade redan 1209. Att besöka alla olika högskolor är en av anledningarna till att detta är ett så populärt resmål för både lokalbefolkningen och turisterna. För mig handlade det bara om arkitekturen i staden. Som fotograf är det sällsynt för mig att ta bilder enbart av arkitekturen och byggnaderna ensamma. Men på denna resa till Cambridge kunde jag fånga kärnan i staden genom mina foton. Cambridge är hem till 25.000 studenter, som alla är vana vid att turister klampar in på den plats där de studerar, exempelvis biblioteket. Cambridge är öppet överallt för eleverna och nästan överallt för turister. Med 31 olika högskolor att välja mellan är man nästan bortskämd att välja vilken man vill besöka vid en dagstur till Cambridge, men de tre mest kända är King’s College, St John’s College och Trinity College. Man kan besöka alla tre av dessa högskolor, men alla har en liten entréavgift. Med platser som King’s College Chapel och Trinity College Square kommer du snart att förstå varför. Cambridge University har producerat 90 olika nobelprisvinnare, bland annat Charles Darwin, Stephen Hawkin och Sir Isaac Newton, och kan du förstå att du kan få besöka de platser där de en gång arbetade och studerade. För mig är detta Cambridges skönhet.

Lugna kvällar

De kvällar vi inte var ute på något äventyr så satt vi gärna i ett av de gemenskapsutrymmen som fanns nere vid receptionen. Vi kollade filmer, nyheter, spelade shack, othello, försvunna diamanten eller tjugoett. Eftersom det inte ingick kvällsmat på kursen så gjorde vi ofta så att vi ender lagade mat ihop eller gick ut och åt tillsammans. En kväll beställde vi catering till allihopa och så hade vi en italiensk afton med mat och vin. Det var riktigt trevligt, faktiskt så stannade föreläsaren den dagen, en polis, hela kvällen med oss. Jag kan lugnt säga att det var de frågor vi vågade ställa där på kvällen som var de riktigt intressanta frågorna.

Det var en fantastisk kurs på många sätt, både innehållet och den sammanhållning vi fick. Vi blev verkligen vänner och alla hade kul med alla.