Framtidens tidning är digital

Framtidens tidning är digital

I många år har människor läst nyheter och skvaller i papperstidningar. Men på senare år har tekniken utvecklats, och i dagsläget kan man alltså läsa alla nyheter på nätet. Man har nyhetstidningarna lättillgängliga och får de senaste nyheterna direkt i telefonen, surfplattan eller datorn. Man kan också välja exempelvis i telefonen, om man vill ha notiser på när det dyker upp nya nyheter. Vilket man då blir varse om på telefonen, och kan enkelt ta del av det senaste som händer i världen. I Sverige har vi många nyhetstidningar, men de två största och mest lästa är Aftonbladet och Expressen. Aftonbladet och Expressen finns idag digitalt och även som appar. Man har alltså nyhetstidningen i fickan hela tiden och kan ta fram den när helst man vill ha lite uppdaterade nyheter. Det finns många fördelar med att få nyheterna digitalt, men en fördel är att man inte behöver springa till affären för att köpa tidningen, eller vänta på att den dyker ner i brevlådan. Man blir också uppdaterad om det senaste som händer på en gång, som man inte riktigt kan få i en dags – eller kvällstidning eftersom tidningarna tar en stund att tryckas upp. Oftast görs det samma morgon eller på kvällen innan.

Digitala tidningar, bättre för miljön

Det pratas mycket om miljön idag och man försöker göra allt för att bidra till en bättre miljö. Digitalt är således ett bättre alternativ för miljön, så också digitala tidningar. Eftersom man inte ”tillverkar” digitala tidningar som man gör med papperstidningar bidrar man också till miljön. När man tillverkar en papperstidning går det åt både energi och papper, vilket i sin tur påverkar miljön negativt. Det är också en av många anledningar till att man borde satsa mer på digitala tidningar. Med tanke på hur mycket människor det finns i världen, och allra minst i Sverige måste det alltså tryckas flera miljoner exemplar av nyhetstidningarna varje dag. Det går knappt att räkna hur mycket papper det faktiskt går åt till att trycka alla de tidningarna och hur stor miljöpåverkan det har. För att inte tala om hur mycket energi det går åt till att trycka alla tidningarna på de pappersbruk där de trycks. Med andra ord är alltså digitala tidningar mycket bättre för miljön.

Är det slutet för papperstidningarna?

Är det slutet för papperstidningarna?

Det är givetvis svårt att sia om framtiden, men med tanke på hur fort tekniken utvecklas och hur vanligt det är att använda sig av telefoner, surfplattor och/eller datorer idag, kan det finnas en möjlighet att papperstidningarna försvinner i framtiden. Men förmodligen talar vi om många år framåt i tiden. Det finns många som fortfarande köper papperstidningar idag och de som inte ens har tillgång till en dator till exempel. Många äldre människor, som pensionärer till exempel, vet heller inte hur internet eller en surfplatta fungerar och känner sig tryggare och mer bekväma med en papperstidning. Att påstå att papperstidningarna kommer slopas helt är därför inte helt sant. Men det är på väg och kan troligen försvinna senare i framtiden.