Medians påverkan på folket

Medians påverkan på folket

Media har en mycket stor inverkan på den enskilda individen. Den vinkling som presenteras kan för många bli en verklighet. Därför har media en viktig roll i att presentera nyheter på ett korrekt sätt som enbart är baserade på fakta. Dock ska man alltid ha med i tanken att tidningar kan vara lagd åt vissa politiska håll eller ha andra intressen i nyheter. Läser man samma nyhet i flera olika tidningar kan det bli helt olika typer av historier.

Idag är det viktigt att hela tiden vara källkritisk då nyheter sprider sig snabbare än någonsin i dagens samhälle. Det är bara inte i de vanliga medier som radio och TV utan det är också på sociala medier som nyheter sprids. Det är väldigt enkelt att dela ett inlägg där en person hängs ut som våldtäktsmän eller liknande, men är det verkligen sant? Vad har man egentligen för fakta som baseras på den här informationen och hur kan man på ett bra sätt kontrollera vad som egentligen är sant eller inte.

Ibland sprids vissa inlägg med en hisnande fart och det behöver inte vara aktuella nyheter utan kan vara sånt som ligger flera år tillbaka i tiden. Kom ihåg att alltid kolla en gång extra och gör en första bedömning om det ens kan ligga någon sanning i det. När ett inlägg sprids flera tiotusentals gånger är det lätt att göra bedömningen att eftersom så många delar är det sant, men det handlar också om ett personligt ansvar. På sociala medier har varje enskild individ ett eget ansvar att sprida korrekt information liksom att media har ansvar att sprida rätt information till alla medborgare. Det handlar om ett stort och viktigt ansvar som man behöver ta på största allvar för att inte manipulera andra personer.

Lära barnen korrekt hantering av sociala medier

Lära barnen korrekt hantering av sociala medier

Dagens barn och unga växer upp i en värld där sociala medier är en stor del av vardagen. Det är viktigt att redan från början lära dom att man på sociala medier beter sig och inte får vara dum mot andra bara för att man sitter dold bakom en skärm. Andra saker som är viktigt är att inte lämna ut privata saker som telefonnummer eller adress till okända människor. Som vuxen behöver man förklara att alla inte har goda avsikter och att det därför gäller att tänka lite extra. Om exempelvis en kompis skriver och ber om pengar bör man alltid ringa upp och prata direkt med dom för att se att kontot inte har blivit kapat och någon försöker lura till sig något som de inte har rätt till.

Att kommunicera och finnas tillgänglig på sociala medier kan också vara en stor press där det hela tiden gäller att presentera sig själv på ett så bra och positivt sätt som möjligt. Förklara att man inte måste lägga upp bilder på sig själv sminkad varje dag och så vidare, det finns alltid en verklighet som är mycket viktigare än den digitala världen. Våga prata om det.