Medias påverkan på oss människor del 3

Medias påverkan på oss människor del 3

Hej och välkommen tillbaka till en fortsättning om media och dess olika former och även hur media påverkar oss människor i våra liv med sina nyheter, reklam och filmer.

Ohälsosam livsstil

Medier hålls ansvariga för förändringen av tonåringarnas matvanor och den ohälsosamma livsstilen som dom adopterar och kanske frågar du mig varför? Tja antagligen för att det finns dessa skräpmatannonser överallt och det finns nästan ingen som annonserar fördelarna med att äta färsk frukt varje dag, inga som främjar att dricka 8 glas vatten om dagen och fördelarna med att följa en balanserad kost blir inte lika upphöjd som skräpmaten någonstans. Medier exponerar människorna för snabbmat, konserver, dieter och energidrycker och detta leder många tonåringar till att anta ohälsosamma matvanor. Få sprider betydelsen av att träna och hålla sig i form men det finns annonser för dyr träningsutrustning och vikt och fettförlustprogram så man skulle ju kunna tro att vi ska äta massa skräpmat och träna och se bra ut samtidigt. Kan dock villigt erkänna att det ser bättre ut i Sverige än i många andra länder och spridningen av hälsosammare livsstil är mer inne här och tror att i allmänhet är medvetandet större här. Att titta på TV eller surfa på nätet sent om natten förstör sovvanorna hos många och skapar även det problem för hälsan numera men det är väl ganska självklart.

läcker pizza

läcker pizza

Överbelastning av all information

Mediet i sig kan vara så beroendeframkallande att när du en gång fastnat i det så kan det vara lätt att glömma allt annat och när du inte tittat på TV så surfar du på internet och när du inte är på webben så läser du tidningar och när du inte läser något så lyssnar du på något. Alltså är du limmad till någon form av media hela tiden och det bombardera dig med innehåll, nyheter, information, skvaller, rykten och det utsätter dig för allt som media har att erbjuda, vissa saker är nödvändiga och andra inte, vissa saker är viktiga och andra inte. Vissa saker vill du ignorera och vissa saker kan du inte ignorera men medier är överallt och påverkar alla aspekter av våra liv och med så mycket av media är det inte konstigt att vi ibland kan bli helt apatiska av detta överflöd av information.

Media beroende

De negativa effekterna av medier på barn syns i fråga om deras förändrade mentala inställningar och den minskade kvaliteten på deras livsstil. Barn borde investera mer tid på att leka utomhus, studera, träna eller kanske läsa böcker men på grund av det oh-så lockande mediet spenderas mer tid idag framför Teven, läsa kändisskvaller, lyssna på något sensationellt eller bara till att surfa omkring på internet. Med en värld av info och underhållning som väntar på andra sidan en dator eller Tv-skärm är det inte onaturligt för någon att spendera timmar att utforska den då det är beroendeframkallande. Detta påverkar barn och tonåringar mest eftersom dom utsätts för saker de kan tolka felaktigt eller kanske inte ens förstår vid den tiden och vi ser idag fler och fler barn men även vuxna som har hälsoproblem på grund av för mycket stillasittande.