Medias påverkan på oss människor

Medias påverkan på oss människor

Välkomna tillbaka till ännu en del i vår serie om media och i denna del tänkte vi titta på hur media påverkar oss alla dagligen i våra liv på flera olika sätt och vi tänkte börja titta på negativa influenser som media har på oss människor.

Negativa influenser på samhället som vi kanske aldrig har tänkt på

Hur påverkar media våra liv? Påverkar det vårt sätt att tänka och vårt beteende? vilka är dom negativa influenserna av media, läs vidare så får ni se en del tankar och kanske svar på just dom frågorna. Unga sinnen är mer mottagliga för medias skildring av skönhet, pengar och komfort och när du ser din favoritactionhjälte i en filmsekvens så försöker du se likadan ut bara för att det såg coolt ut. Du vill bära LDB bara för att du är en fan av Coco Chanel, du vill använda samma nagellack som Lady Gaga bara för att få det fräcka Gaga-utseendet. Du vill matcha dina favoritaktörers frisyrer eller gå precis likadant som modellerna gör på scenen. Du vill göra allt som människor från glamourvärlden gör, du vill helt enkelt vara som din favoritkändis och precis som dom vill du vara i nyheterna eftersom all publicitet är bra publicitet.

Dina rollmodeller är människor som media utsätter dig för, du vill vara någon men inte dig själv och nu kanske du säger att media inte påverka dig?! Kom igen det gör det säkert, Massmedia påverkar hur människor tänker och agerar och det påverkar dig, mig och oss alla människor både negativt och positivt. Dom positiva effekterna är säkert upphöjda av alla men dom negativa effekterna bidrar inte till ett hälsosamt samhälle och här ska vi försöka förstå hur medierna påverkas oss negativt.

Blind imitation

Blind imitation

Blind imitation

När du försöker efterlikna dina förebilder från kändisvärlden ger du då en tanke om du gör rätt eller fel? Det ses ofta att unga tjejer och pojkar efterliknar kändisar blint och medias inverkan är sådan att fel, kontroversiell och dålig talas det mer om. Ibland sprängs små saker ur proportioner och förändrar således hur dom uppfattas av oss människor och media framhäver kontroverser och skandaler i kändisarnas liv vilket inte är konstigt då dom vill sälja sina produkter. Vi faller för det här att vara i nyheterna och många av oss börjar imitera kändisarna utan att tänka speciellt mycket på det. Dom i en utsatt ålder som i synnerhet barn och tonåringar påverkas mycket av det som presenteras för dom som spännande och i den åldern lockas dom av det som är coolt och ballt och allt som kan göra sig bra i nyheter.

Jag har medvetet valt att vara lite provokativ i denna text för att få oss att fundera lite mer på vilken inverkan dom olika medierna har på oss som människor både negativt och positivt och tror att det är viktigt att ta upp detta ämne då det finns väldigt många människor som mår dåligt i vårt land idag, både bland våra barn och vuxna och någonting som jag funderat på vad det gäller till exempel tidningar och nyheter på TV är varför får vi så sällan se några bra, roliga och positiva nyheter? Det finns flera olika undersökningar framförallt på hur olika sociala media påverkar vår hälsa negativt och med den globala spridningen av alla olika medier så är det kanske inte så konstigt att många mår dåligt idag.