Sant eller falskt

Sant eller falskt

Dags för ännu en del i vår serie om media och denna gång tar vi en närmare titt på mediernas roll och inverkan med alla sina filmer, nyheter och hur svårt kan det vara att skilja på om det vi ser är sant, falskt eller vinklat bara för att det mediet vill få fram sin poäng inom ett visst område.

Medierna har på egen väg förändrat människors syn på livet och medierna är gränssnittet genom vilket miljoner människor ser på världen utanför. Medier hävdar att man visar hur det ser ut idag men inte alla typer av medier visar bara sanningen då man med avsikt att bevisa sin punkt eller för att få större uppmärksamhet från oss människor väljer att skruva upp eller överdriva saker i viss mån. Inte alla kan filtrera det här elementet och många tror att allt är på riktigt, särskilt barn och tonåringar.

Fakta och Fantasi förvirring

Vampyrer, varulvar, häxor och spöken var kom dom ifrån? Feer, superhjältar och änglar var kom dom ifrån? Det är inte bara media som ska klandras eftersom dessa karaktärer hör till folktron men medierna spelade en roll i att föröka dessa karaktärer och göra dem verkliga. Finns det inte spöken och vampyrhistorier som medierna hävdar är verkliga? Dessa tecken går in i vår värld genom böcker och filmer och det finns ingen som förnekar att det finns ett underhållningsvärde men är det inte för mycket att blint tro på att de finns? Fiktion är bara underhållande tills skillnaden mellan fakta och fiktion är tydlig och när dom två världarna blandar sig blir livet svårt.

Sant eller falskt dilemmat

Sant eller falskt dilemmat

Sant eller falskt dilemmat

Medierna är så överväldigande att människorna lätt hamnar i att tro på att allt dom skriver och visar är sant. Mediekällorna är idag så många i antal och alla av dom gör är väldigt övertygande och duktiga i att få fram sin poäng att det är svårare och svårare att kunna skilja mellan sant och falskt och hur långt går vi för att kontrollera dess äkthet? Hur djupt gräver vi för att komma fram till sanningen av nyheterna som presenteras? Hur dömer vi verkligheten av verklighetshandlingar och sanningen bakom sanna berättelser? Oftast tänker vi inte efter alls utan vi tror på det som visas och vi dömer inte utan låter oss påverkas och det är hur imponerande medier är. Medan en viss exponering för medier är nödvändig för att hålla en kontakt med världen utanför bubblan vi lever i kommer överdriven exponering och okontrollerad tillgång och tro utan eftertanke leda oss ingenstans. Det kommer bara att göra mediernas inverkan mer uppenbar.

Idag när jag är 40+ så har min syn på medier förändrats lite från den tiden när jag var ung, när jag växte upp fanns det bland den äldre generationen en helt annan tillit till media som dom har kvar än idag men vi som växt upp med internet och utvecklingen av alla nya medier som finns och fullständigt öser ut info över oss och det påverkar oss dagligen mycket mer än förr. Som yngre kunde jag ta del av något utan att reflektera över sanningen eller vem som delade nyheten men numera är det något av det första jag tänker på, till exempel om Aftonbladet sprider något om politik så vet jag att det är vinklat i favör för vänstersidan medan om Expressen gör det så är det vinklat till höger och det finns flera studier som påvisar att media lyckas styra vad vi ska ha åsikter om och jag tror att det är viktigt för oss själva och samhället att vara medvetna om detta och inte tro på allt som skrivs och delas i alla dom olika medierna.