Tips och råd

Tips och råd

Hejsan i denna del av vår serie tänkte vi dela med oss av en del tips och råd och ni tycker att dom är bra så ni kan välja att följa dom eller om dom är dåliga så kan man helt enkelt strunta i dom, så länge ni är medvetna om era val och era förhållningssätt till media och dess info så har kanske vi varit med och påverkat.

Lösningen

En del av lösningen kan vara att undvika det negativa inflytandet som medier gör på oss genom att begränsa exponeringen av media och själv välja vad man ska titta eller lyssna på. Nyhetskällor bombarderar oss ofta med samma negativa historier om och om igen för att öka effekten. Ibland är det små incidenter eller händelser i kändisarnas och politikernas liv som blir så uppförstorade för att göra dom mer sensationella och en tanke kan vara att avstå från dessa program eller nyheter. Titta istället på dom program som enligt dig har ett hälsosamt innehåll och engagera dig i positiva aktiviteter och uppmuntra andra att göra detsamma. Som ansvarig vuxen oavsett om man är föräldrar, lärare eller annan funktion som har kontakt med barn, utöva kontroll över medieexponeringen som barn och tonåringar får.

Mediebilden ger upphov till stereotyper som påverkan din tankegång, annonser har subliminala meddelanden som påverkar köparens psykologi eller bär direktmeddelanden som har ett negativt inflytande. Det är inte möjligt att isolera dig helt från mediernas effekter även om du begränsar exponeringen och det finns så många saker du ser omkring dig utan att själv välja att se dom. Det enda sättet att skydda dig från dem är att inte tillåta dem att påverka dig och ta inte mediabilden som sanning bara för att det visas eller skrevs och använd ditt sunda förnuft innan du väljer att tro eller faller för det som media visar upp. Sätt saker och ting i perspektiv och lät inte medierna påverka dig att göra dåliga saker.

Källkritik

Källkritik

Källkritik

Det finns fyra punkter man kan tänka på när man kontrollerar information, Tid, Beroende, Äkthet och tendens vilket innebär att man först kan tänka hur gammal en nyhet är så att först kontrollera hur gammal nyheten är ett bra tips. Man kan kontrollera om nyheten som beskrivs är en förstahandskälla eller om det är ett referat eller hänvisning till annan källa och försök hitta flera av varandra oberoende källor som beskriver samma händelse och att dom inte använder samma ursprungskälla för sin nyhet.

Är källan verkligen den som hen utger sig för att vara? Det kan vara ett konto på sociala medier som blivit utsatt för hackers eller så kan sidan vara en falsk version av en originalsida, både dessa sker idag i större och större utsträckning och finns bland annat ett otal nyhetssidor som med liknande namn som originalet sprider nyheter i en rask takt. Kontrollera om sanningen förvrängs av källan och en bra regel kan vara att den som man tror har intresse av att förvränga eller ljuga troligtvis gör det. Även hos den källa med mest trovärdighet kan det ske fel, kanske för att källan är partisk eller så kan helt enkelt den mänskliga faktorn spela en roll men det viktigaste är nog ändå att vara medveten om alla knep som används för att påverka oss människor och lära sig källgranska och se dom budskap som finns samt skapa sig en egen uppfattning genom att inte bara tro på det som visas utan även tänka efter lite mer.