Varningssignaler på spelberoende

Varningssignaler på spelberoende

dagsläget sköljs vi över att spelreklam i alla möjliga olika varianter och i alla medier som finns tillgängliga. De som tidigare haft svårt att hantera spel utsätts nu för ännu större påfrestningar, inte minst när det kommer till spel för pengar. Men det är inte bara på online-kasinon som riskerna finns. Även till synes harmlösa datorspel är uppbyggda på samma sätt som spel för pengar, det vill säga man vet aldrig vad som väntar bakom nästa bana eller snurr och när man får en vinst triggas även belöningscentrat i hjärnan. När det händer vill vi människor lätt ha mer och kan få svårt att stoppa i det vi håller på med. Datorspel behöver inte skapa spelberoende men det kan också vara en inkörsport till ett missbruk.

Strategier mot spelberoende

Oavsett om man är förälder eller närstående på annat sätt kan det vara bra att känna till följande punkter för att hjälpa till den drabbade att ta kontrollen över sitt spelande samtidigt som man kan ha så mycket insyn som möjligt och hjälpa till att stötta personen som man misstänker är på väg eller har fastnat i spelmissbruk.

  • Var observant, sätt gränser och belöna. Den här punkten rör kanske i första hand föräldrar som tycker att deras barn spelar för mycket, men det går även att applicera på vuxna människors spelbeteende. Om man ser tendenser till att spelande börjar gå ut över fritidsaktiviteter, läxläsning, arbete och socialt liv, samtidigt som humöret är labilt, kan det vara ett tecken på begynnande spelberoende. Som förälder gäller det då att begränsa spelandet genom att sätta upp tydliga gränser och hålla dem. Låt till exempel spelandet bli en timmas, inte mer, belöning när skolarbetet är klart. Handlar det om en vuxen person, prata med honom eller henne och berätta om din oro.
  • Ha insyn och överblick. När det kommer till barn är det bara att ställa datorn på ett ställe där du har möjlighet att överblicka spelandet. Ju tidigare man börjar med det här som förälder desto lättare blir det när barnet blir äldre. Ett äldre barn måste få lov att ha inflytande gällande reglerna men det är alltid föräldrarna som tar det slutgiltiga beslutet om hur de ska vara utformade. När du sätter gränserna kan det vara ett smart drag att hålla koll på PEGI-märkningen och följa den. Detsamma gäller med vuxna människor. Tala med den som du är orolig för och försök att hjälpa till med att sätta upp gränser.

Ordna andra aktiviteter

svaret är kort: ändra dina vanor

svaret är kort: ändra dina vanor


Oavsett om det handlar om barn eller vuxna är ett sätt att bryta vanan att sitta framför datorn att erbjuda och locka med någon aktivitet. Om barnet eller den vuxne har ett intresse som personen i fråga brinner för, försök att uppmuntra till mer aktivitet inom det området. Handlar det om barn, gör något som barnet tycker är roligt och som inte involverar en dator. Är det en vuxen person, bestäm en tid med personen för en aktivitet och ge dig inte om han eller hon försöker boka av aktiviteten. Är du orolig för att någon i din närhet är nära ett spelberoende eller inne i ett kan du även vända dig till olika stödorganisationer som är specialiserade inom området för att få mer hjälp.